2017.09.24., vasárnap
Gellért,Mercédesz napja

Hirdetések

Természetes kozmetikumok: Luxus tetőtől talpig

2008. május 01. | Forrás: Fürdővilág
Korábban öko-boltok eldugott polcain kellett keresnünk, mára pedig meghódította a legelőkelőbb bevásárlóközpontok kozmetikai részlegeit: szépség összhangban a természettel – ez a legújabb trend a kozmetikában.

Miután elkezdünk natúrkozmetikumot használni, a bőrünk megnyugszik, felfrissül. A gyártók támogatják a biológiailag ellenőrzött termelést, és a környezetkímélő feldolgozási módszereket – ez a természetesség és a tartósság üzenetét hordozza a vásárló számára. A termékek gyengéd hozzávalókat, illóolajokat tartalmaznak és nincsenek bennük mesterséges illatanyagok.

A natúrkozmetikum prémium életstílust képvisel, mely magában foglalja a környezet- és az állatvédelmet is.

Az interneten és hagyományos kereskedelemben kínált számtalan termék közül nehéz a vásárlóknak kiválasztani azokat, amelyek valóban természetes eredetűek, megbízhatóak és ezen felül kiváló minőséggel rendelkeznek.

Hivatalosan sajnos nem létezik sem az Európai Unióban, sem Magyarországon a natúr-, illetve bio-kozmetikumokra vonatkozó szabvány, és a jogi szabályozás is hiányzik. Létrehoztak azonban egy irányelvet, amely meghatározza, hogy az ellenőrzött természetes kozmetikumoknak mit szabad és mit nem szabad tartalmaznia. Németországban a Német Gyógyászati, Reformáru és Testápolószerek Gyártóinak Ipari és Kereskedelmi Szövetsége (BDIH Bundesverband Deutscher Industrie- und Handelsunternehmen) a vezető natúrkozmetikum gyártókkal együtt fejlesztette ki az irányelvet a természetes kozmetikumokra vonatkozóan.

BDIH irányelvek

A legfontosabb feltételek egyike, hogy a szépségápoló termékhez használt nyersanyagok ellenőrzött bio-termelésből származzanak, vagy vadon kell gyűjteni azokat. Sem az előállításakor, sem a kész termék vizsgálata közben nem engedélyezett az állatokon végzett kísérlet. Tilos használni szerves-szintetikus színezőanyagokat, mesterséges illatanyagokat, szilikont, paraffint és más kőolajszármazékokat. Szervetlen sók és ásványi alapanyagok felhasználása kevés kivétellel engedélyezett.
A termékek mikrobiológiai biztonsága érdekében a természetes tartósítószereken kívül bizonyos természetazonos tartósítószerek is engedélyezettek, ezeket azonban a termékeken külön fel kell tüntetni.
Nagyon fontos továbbá, hogy a gyártási eljárás és a csomagolás is környezetbarát legyen.
A "BDIH Ellenőrzött natúrkozmetikum” védjegyet csak a fenti szigorú feltételek és szabályok betartása mellett viselheti egy kozmetikum. Ezt a jelzést viselik többek között a Dr. Hauschka, Weleda, Logona, Sante, Lavera, Anne Lind és Fitne, Primavera, Alverde, Terra Naturi kozmetikumok.

Hogyan vásárolhatunk ma natúrkozmetikumokat?

Figyelmesen olvassuk el a csomagoláson, tégelyeken, flakonokon lévő összetevőket. A kozmetikumot csak akkor vegyük meg, ha magyarul is, azaz számukra érthetően felsorolták a készítményben lévő anyagokat. A tisztességes gyártók ugyanis nem félnek attól, hogy a vásárlók megértik az alkotórészek neveit, ezért magyarul is feltüntetik ezeket. Míg a szintetikus anyagokat nem lehet az INCI-ről (INCI: a kozmetikai termékek összetevőinek nemzetközi jegyzéke) lefordítani, a növényeket viszont igen. Így például a Triticum vulgare búzacsíraolajat takar, míg a polyethylenglykolt (PEG), ami nem kívánatos emulgálószer, nem lehet lefordítani. (Forrás: www.tudatosvasarlo.hu)

címkék |
2008. május 01. | Forrás: Fürdővilág
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés