2017.12.15., péntek
Valér napja

Hirdetések

Emelkedtek az ipari termelői árak az euróövezetben

2017. október 03. | Forrás: MTI
Az Eurostat jelentése szerint az euróövezetben augusztusban az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal, az unió egészében pedig 0,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak. A KSH múlt pénteken azt jelentette, hogy a magyar ipari termelői árak augusztusban 2,4 százalékkal emelkedtek tavaly augusztushoz képest.

 Az Eurostat jelentése szerint az euróövezetben augusztusban az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal, az unió egészében pedig 0,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak. Júliusban az euróövezetben nem változtak, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,1 százalékkal emelkedtek az árak.
    Éves összevetésben az euróövezet 19 tagállamában augusztusban 2,5 százalék, az EU-ban pedig 2,9 százalék volt az ipari termelői árak növekedésének üteme.
    A 0,3 százalékos euróövezeti áremelkedés főleg annak tudható be, hogy az energiaszektorban 0,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak, ezt kiszűrve csak 0,1 százalékkal emelkedett az árindex.
    Az EU egészében regisztrált 0,4 százalékos áremelkedésben is az energiaszektor játszotta a legnagyobb szerepet, itt 1,1 százalék volt az áremelkedés, míg az energia szektort nem számítva csak 0,1 százalékkal ment föl az árindex.       
    Havi összevetésben a legnagyobb árnövekedést az Eurostat szerint Magyarországon, Szlovákiában és Nagy-Britanniában regisztrálták augusztusban, mindhárom országban 0,9 százalék volt az áremelkedés üteme, míg Svédországban 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelői árindex. 
    Tavaly augusztussal összevetve 7,2 százalékos áremelkedéssel Belgium vezeti a listát, majd Bulgária (5,9 százalék), Észtország (5,7 százalék) és Nagy-Britannia (5,1 százalék) következik.
    Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon augusztusban júliushoz képest 0,9 százalékkal, tavaly augusztushoz viszonyítva pedig 4,0 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak.
    A KSH múlt pénteken azt jelentette, hogy a magyar ipari termelői árak augusztusban 2,4 százalékkal emelkedtek tavaly augusztushoz képest.

címkék |
2017. október 03. | Forrás: MTI
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés