HÍRCITY - regionális, gazdasági video-hírportál

Nyári László díjas: Kamper Ildikó, egyetemei okleveles ápoló (videó) - A győri Petz Aladár kórház urológiai sebészeti osztályán ápolónőként kezdte a pályáját Kamper Ildikó. 2010 óta az osztály főápolójaként tisztelik a munkatársak. Határozott, irányító alkat, segítőkész és a tudás megosztás elkötelezett híve. Együtt fejlődött a szakmával, mindig tanult, és ma ő tanít másokat a napi munka végeztével. // Másfél évtizede indult a Facebook (videó) - Ma 15 éve, február 4-én indította el Mark Zuckerberg, egy akkor másodéves, Harvard-i egyetemi hallgató a Facebook weboldalt, minden idők legnagyobb közösségi oldalát. Mára ez a világ vezető techcégeinek egyike, és a legvitatottabb megítélésű is. // Szigorúbban lép fel a NAV a tisztességtelen ügyvezetőkkel szemben - Az eddiginél is határozottabban lép majd fel az adóhatóság az adótartozásokat felhalmozó kft.-k vezetőivel szemben, akik a közhiedelemmel ellentétben személyes vagyonukkal is felelhetnek az általuk hozott döntésekért. // A személyi adókedvezmény érvényesítése - A személyi adókedvezmény igénybevételének feltételeivel, az év közbeni, illetve utólagos érvényesítéssel kapcsolatos alapvető tudnivalókat az adóhivatal szakértői foglalták össze.2019. január 1-től bővült a Kormányrendelet mellékletében szereplő betegségek köre, így az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák, valamint a prosztata és hererák betegségek esetén is érvényesíthető az adókedvezmény. // Teljesíti a dolgozók követeléseit az AUDI - Megállapodott szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet az idei évi bérekről – tájékoztatta a győri székhelyű vállalat az MTI-t.A sztrájk ideje alatt 300 dolgozó lépett be a szakszervezetbe, melynek immár 9300 tagja van. // MEDICOR Zrt. világviszonylatban versenyképes, intelligens, digitális intenzív szállító inkubátort fejlesztett ki - MEDICOR® BabyLife® Plus új világszínvonalú technológiák kutatása, szállító inkubátor prototípus kifejlesztése, a termék klinikai approbációja, és piaci bevezetésére. // Kor,kór nélkül (videó) - Az időskor mentális állapota a témája a Magyar Pszichiátriai Társaság idei, Győrben, három napon át zajló kongresszusának, melyen a győri kórház támogatásával több mint ezer orvos, pszichológus és szakdolgozó továbbképzése zajlik. Az életkor meghosszabbítása mellett a minőségi élet biztosítása is célja a gyógyítóknak. // Nagy bajba kerülhetnek a magyar gyümölcslevek - Komoly kihívások előtt áll a hazai gyümölcslégyártás, mert gyors iramban csökken a felhasználható alapanyag. A klasszikus magyar gyümölcslevek készítéséhez szinte asztali minőségű termésre, zamatos fajtákra van szükség. Magyarországon nincs igazi ipari céltermelés, mindenki a frisspiacról kieső gyümölccsel keresi meg a feldolgozókat. // 112 százalékkal nőtt a kiadó lakások iránti érdeklődés - Robbanás az ingatlanpiacon: 112 százalékkal nőtt a kiadó lakások iránti érdeklődés. Az eladó lakások pedig 84 százalékkal érdekeltek több embert január első három hetében, mint korábban. // Töretlen az OKJ-tanfolyamok népszerűsége - A legfrissebb adatok alapján megállapítható, hogy hiába kedveltek az OKJ-s képzések, kevesen szereznek bizonyítványt, négy OKJ-tanfolyamon tanuló közül csak egy tesz le sikeres vizsgát.Összesen 175 913-en tanultak valamilyen OKJ-s képzésen a 2016/-2017-es tanévben, sikeres vizsgát már jóval kevesebben, összesen 49 535-en tettek. // Műanyagszennyezés: az első lépés a megoldás felé - Vegyiáru- és műanyaggyártók, kereskedő és hulladékgazdálkodó cégek részvételével Alliance to End Plastic Waste (AEPW) néven nemzetközi szövetség jött létre a globális műanyagszennyezés visszaszorítására.A szervezet több mint 1 milliárd dollárt különít el műanyag-szennyeződések felszámolására. // 61 ország termékei mutatkoznak be a Nemzetközi Zöld Héten - A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche – IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására idén is hatalmas tömegeket vonz Berlinbe.A kiállításon Magyarország is képviselteti magát. // Nyári László díjas: Simonné Csákány Laura - A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Nyári László díjjal ismerte el Simonné Csákány Laura, kontrolling igazgató-helyettes szakmai tevékenységét, amelynek eredményei az intézmény gazdálkodásában, a hatékonyság növelésében és a várólisták csökkentésében mutatkozik meg. // Rubik-kockával újított a Nokia - A Magyarországon fejlesztett digitális Rubik-kocka 3D nyomtatással készül, és számos szenzort tartalmaz, így a kapcsolódó alkalmazás képes érzékelni a kockán végzett valós kézmozdulatokat, a játék különböző forgatását-tekerését, és ennek megfelelően jeleníti meg az eszközt a kiterjesztett valóságban. // Egyre kevesebb cég működik itthon - Nagymértékű esést mutatott 2018 során a cégmegszűnések, a felszámolások, a csődök és a végelszámolások száma az előző évhez képest. Ugyan kis mértékben nőtt a cégalapítási kedv is, de mindez nem volt elég ahhoz, hogy megforduljon a magyarországi cégek számának folyamatos, évek óta tartó csökkenése. // A tojás, a zöldségek és a gyümölcsök jelentősen drágultak - Decemberben átlagosan 2,7 százalékkal emelkedtek árak, azaz tovább lassult az infláció az októberi 3,8, és a novemberi 3,1 százalékos ütemről - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az éves átlagos infláció utoljára 2012-ben volt a tavalyinál magasabb, akkor 5,7 százalékos éves áremelkedést mértek. //

Hirdetések

2019.02.17., vasárnap
Bernadett napja

Ezek a sütőipar problémái

2018. augusztus 19. | Forrás:
A sütőipar közel 20 ezer főt foglalkoztató, alapvető élelmiszereket termelő szakágazat, amelynek megmaradása nemzetbiztonsági kérdés is, hiszen egy esetleges ágazati krízis esetén alapvető élelmiszerek belföldi forrásból való biztosítása kerülhet veszélybe.

Az agrár- és élelmiszeripari ágazatok szereplői sajátos piaci problémákkal küzdenek, mégpedig e nemzetgazdasági ágak szerkezeti jellemzőiből is fakadóan. A NAK közreműködésével elkészült a sütőipari termékek költség- és jövedelemvizsgálatáról szóló tanulmány.
A sütőiparban alapvető problémát jelent, hogy a termelési költségek folyamatosan változnak, növekednek. A cégek árbevételének jelentős részét (kb. 60%) a fehér és félbarna kenyér, a vizes zsemle és kifli teszi ki, amely termékek gyártása és a kereskedelmi láncok felé történő átadása veszteséget  eredményez a cégek számára. A sütőipar közel 20 ezer főt foglalkoztató, alapvető élelmiszereket termelő szakágazat, amelynek megmaradása nemzetbiztonsági kérdés is, hiszen egy esetleges ágazati krízis esetén alapvető élelmiszerek belföldi forrásból való biztosítása kerülhet veszélybe.
Tovább rontja a helyzetet, hogy sok pékség nem tudja követni az általa előállított termékek valós költségeinek alakulását, nem kalkulál a költségelemek változásaival. A fennálló helyzet kivizsgálása és a termelési költségek szemléltetése céljából a Magyar Pékszövetség kezdeményezésére, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával az Agrárgazdasági Kutató Intézet elkészítette „A jelentősebb forgalmú sütőipari termékek költség- és jövedelemvizsgálata” című tanulmányát. A megfelelő módszertanon alapuló adatgyűjtést és az ágazati szereplők összesített önköltségét figyelembe vevő kalkulációt az AKI végezte el. Az önköltség-kalkuláció a szakágazatban fennálló rendszeres és önkéntes vállalati adatszolgáltatáson alapuló valós költségeket, valamint ezek várható alakulását figyelembe véve információt nyújthat ahhoz, hogy a vállalkozások egyedi helyzetük mérlegelésével kialakított saját átadási áraikat megállapítsák.

A hazai sütőipari vállalkozások négy kiemelt terméke – a fehér kenyér, a félbarna kenyér, a vizes zsemle és a tejes kifli – költség- és jövedelemhelyzetének szempontjából rendkívül vegyes a kép a pékségek között. Megállapítható, hogy a kenyérfélék előállítói értékesítési ára nem elegendő a termelési költség fedezésére. A tanulmány értelmében a termelési költségek csaknem felét a munkaerőre és a fő alapanyagra, a lisztre fordított kiadások teszik ki (49 százalék), emellett a személyi jellegű ráfordítások is jelentős költséget (30 százalék) jelentenek a vállalkozások számára.

Az AKI korábbi eredményei is azt igazolták, hogy az élelmiszeriparon belül a sütőiparban a legjelentősebb mértékű a munkaerőköltség. Ebből következik, hogy a sütőipar sokkal érzékenyebb a munkaerőpiacon bekövetkező változásokra az élelmiszeripar egyéb szakágazataihoz képest. A szükségszerűen és dinamikusan tovább növekvő bérköltségek tovább rontják a szakágazat jövedelmezőségét.
 

címkék |
2018. augusztus 19. | Forrás:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés