HÍRCITY - regionális, gazdasági video-hírportál

Bemutatták a Tesla ellenfelének szánt elektromos Audit - A kaliforniai San Franciscóban, ahol a világ megismerhette az Audi e-tront, a német autógyártó SUV modelljét, amelyet a Tesla riválisának szánnak. A tisztán elektromos hajtású jármű debütálása magyar szempontból is fontos, hiszen elektromotorjait a győri üzemben készítik majd. // Termelőüzemet avatott a SINBON Tatabányán - A réz és üvegszál kábelek, kábelkorbácsok tervezésével és gyártásával foglalkozó, tajvani tulajdonú SINBON közel 1,6 milliárd forintos, önerős beruházással 3500 négyzetméter alapterületű termelőüzemet avatott Tatabányán.Három éven belül egy további, kétezer négyzetméteres csarnokot szeretnének építeni, 1 forintos ráfordítással. // Finisben a műanyagzacskók - Jövőre 2019-től jelentős termékdíjjal sújtja a forgalmazókat a kormányzat a műanyag zacskókért, 2021. január 1-jétől pedig teljesen betiltják a műanyag zacskókat Magyarországon. Az egyszer használatos evőeszközöknek is ára lesz. // Üzemanyagot gyártanának műanyag-hulladékból - A műanyag kőolajszármazékokból készül, így nem csoda, hogy életciklusa végén az olajfinomítók legszívesebben folyékony üzemanyagalapanyaggá változtatnák. Ezt valósítja meg közös együttműködésben az ausztrál Licella, az angol ReNew ELP és finnországi Nesté. // Minden ötödik japán 70 éven felüli - A világon Japánban a legmagasabb az idősek aránya, a második helyen álló Olaszországban 23,3 százalék a 65 éven felüliek aránya, az őt követő Portugáliában 21,7 százalék. A 14. egymást követő évben emelkedett és 8,07 millióval rekordot döntött az állásban lévő idősek (65+) száma is, ők teszik ki az összes foglalkoztatott 12,4 százalékát. // Megvehetik a gazdák az üzletláncokat - Nagy István a jövő nagy kihívásának, egyben nagy lehetőségének nevezte, hogy a termelők a feldolgozásból származó haszonból is részesüljenek.A termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzemek haszna 20-25 év múlva kereskedelmi láncok megvásárlását is lehetővé tenné // Hazai élelmiszeripar: növekvő ágazat - A nemzetgazdaságban a kibocsátás fele a feldolgozóiparhoz kapcsolódik. Ezen belül az élelmiszeripar a második legtöbb árbevételt és kibocsátást realizáló ágazat a járműgyártás után, egyben a második legnagyobb foglalkoztató is. Az ágazat árbevétele 2017-ben meghaladta a 3 600 milliárd forintot. // Magyar borok külhoni sikere - A magyar bor export - a gyöngyözőbor és a pezsgő nélkül számított - 79 százalékkal, csaknem 501 ezer hektoliterre bővült, értékben 13 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb részét, mintegy 72 százalékát az úgynevezett lédig borok tették ki. // Drasztikusan kell csökkenteni az állatállományt - A Párizsi Klímavédelmi Megállapodás célkitűzéseinek megvalósítása a hollandokat is erősen foglalkoztatja. A 2030-ig kitűzött célok eléréséhez a Natuur&Milieu természetvédelmi szervezet az állatállomány drasztikus csökkentését szorgalmazza. // Lendületben van a magyar turizmus - A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt júliusi mutatói szerint az év első hét hónapjában az egy évvel korábbihoz képest 5,6 százalékkal több vendég érkezett Magyarországra, és 8,5 százalékkal tovább nőttek a szálláshelyek bevételei is. // Csúcson a munkaerőhiány: szinte mindenhová ember kell - Ma már nincs olyan ágazat, amelyiket nem sújtaná a szakképzett munkaerő hiánya. A Központi Statisztikai Hivatal üres álláshelyekről vezetett statisztikája szerint 83 600 betöltetlen munkahely volt az idei második negyedévben, amelyből közel 62 ezer a versenyszférát érintette. // 26 orvos választotta a győri kórházat (videó) - 26 friss diplomás orvos választotta szakorvosi képzése helyéül a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat. A rezidenseket a kórház menedzsmentje köszöntötte,s a képzési program ismertetése után számos megszívlelendő orvosi és emberi tanáccsal látták el a hivatásukat most kezdőket. // 14,2 éves a magyar személygépkocsik átlag kora - A Magyarországon forgalomban lévő személygépkocsik átlagos kora 14,2 év volt június 30-án – tájékoztatott a statisztikai hivatal.A hazánkban forgalomban lévő közúti gépjárművek állománya meghaladta a 4,4 millió darabot. // Elkészült az építőipar beruházási kódexe - Az építőipar szakmai szervezetei ajánlásokat fogalmaztak meg a közpénzből finanszírozott beruházások előkészítésére. Az ajánlásokat a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ) közösen dolgozta ki. // A kényelmes megoldásokat keresik a magyarok új termék vásárlásakor (videó) - A magyar fogyasztó legfontosabb vásárlási preferenciája a hatékonyság, utána következik a gyorsaság és csak ezek után jön az ár - derül ki a Nielsen Magyarország friss kutatásából. // Magyarország is melegszik - A nyár közép-hőmérséklete országos átlagban 21,8 Celsius-fok volt, ami 1,6 fokkal haladta meg az 1981-2010-es normálértéket. A júniusi középhőmérséklet 1,5 fokkal, a júliusi 0,7 fokkal, az augusztusi pedig 2,6 fokkal volt magasabb a sokéves átlagnál. Ezzel 2018 augusztusa a 4. legmelegebb 1901 óta. //

Hirdetések

2018.09.22., szombat
Móric napja

Ezek a sütőipar problémái

2018. augusztus 19. | Forrás:
A sütőipar közel 20 ezer főt foglalkoztató, alapvető élelmiszereket termelő szakágazat, amelynek megmaradása nemzetbiztonsági kérdés is, hiszen egy esetleges ágazati krízis esetén alapvető élelmiszerek belföldi forrásból való biztosítása kerülhet veszélybe.

Az agrár- és élelmiszeripari ágazatok szereplői sajátos piaci problémákkal küzdenek, mégpedig e nemzetgazdasági ágak szerkezeti jellemzőiből is fakadóan. A NAK közreműködésével elkészült a sütőipari termékek költség- és jövedelemvizsgálatáról szóló tanulmány.
A sütőiparban alapvető problémát jelent, hogy a termelési költségek folyamatosan változnak, növekednek. A cégek árbevételének jelentős részét (kb. 60%) a fehér és félbarna kenyér, a vizes zsemle és kifli teszi ki, amely termékek gyártása és a kereskedelmi láncok felé történő átadása veszteséget  eredményez a cégek számára. A sütőipar közel 20 ezer főt foglalkoztató, alapvető élelmiszereket termelő szakágazat, amelynek megmaradása nemzetbiztonsági kérdés is, hiszen egy esetleges ágazati krízis esetén alapvető élelmiszerek belföldi forrásból való biztosítása kerülhet veszélybe.
Tovább rontja a helyzetet, hogy sok pékség nem tudja követni az általa előállított termékek valós költségeinek alakulását, nem kalkulál a költségelemek változásaival. A fennálló helyzet kivizsgálása és a termelési költségek szemléltetése céljából a Magyar Pékszövetség kezdeményezésére, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával az Agrárgazdasági Kutató Intézet elkészítette „A jelentősebb forgalmú sütőipari termékek költség- és jövedelemvizsgálata” című tanulmányát. A megfelelő módszertanon alapuló adatgyűjtést és az ágazati szereplők összesített önköltségét figyelembe vevő kalkulációt az AKI végezte el. Az önköltség-kalkuláció a szakágazatban fennálló rendszeres és önkéntes vállalati adatszolgáltatáson alapuló valós költségeket, valamint ezek várható alakulását figyelembe véve információt nyújthat ahhoz, hogy a vállalkozások egyedi helyzetük mérlegelésével kialakított saját átadási áraikat megállapítsák.

A hazai sütőipari vállalkozások négy kiemelt terméke – a fehér kenyér, a félbarna kenyér, a vizes zsemle és a tejes kifli – költség- és jövedelemhelyzetének szempontjából rendkívül vegyes a kép a pékségek között. Megállapítható, hogy a kenyérfélék előállítói értékesítési ára nem elegendő a termelési költség fedezésére. A tanulmány értelmében a termelési költségek csaknem felét a munkaerőre és a fő alapanyagra, a lisztre fordított kiadások teszik ki (49 százalék), emellett a személyi jellegű ráfordítások is jelentős költséget (30 százalék) jelentenek a vállalkozások számára.

Az AKI korábbi eredményei is azt igazolták, hogy az élelmiszeriparon belül a sütőiparban a legjelentősebb mértékű a munkaerőköltség. Ebből következik, hogy a sütőipar sokkal érzékenyebb a munkaerőpiacon bekövetkező változásokra az élelmiszeripar egyéb szakágazataihoz képest. A szükségszerűen és dinamikusan tovább növekvő bérköltségek tovább rontják a szakágazat jövedelmezőségét.
 

címkék |
2018. augusztus 19. | Forrás:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés