HÍRCITY - regionális, gazdasági video-hírportál

Benedek Szabolcs: Kádár hét napja - könyvajánló - A Győri Könyvszalon Pódium színpadán november 17-én délután 16 órakor kerül sor Benedek Szabolcs új könyvének bemutatójára. A Kádár Hét Napja című kötet premierjén az íróval dr. Horváth Sándor Domonkos beszélget. // Győri Könyvszalon: beindult a kulturális kavalkád (videó) - Az irodalom, a zene, a színművészet ad randevút egymásnak a 18. Győri Könyvszalonon.A Győri Könyvszalon Alkotói díját Buda Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító érdemelte ki.A könyvszalon 113 programmal, 34 könyvstanddal várja a közönséget november 16-tól 18-ig a Győri Nemzeti Színházban. // Dél-koreai autóipari cég jön Tatabányára - A dél-koreai Doosan 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatással 32 milliárd forintos autóipari beruházást telepít Tatabányára.A Doosan új üzeme Európában egyedüliként fog rézfóliát gyártani elektromos autók akkumulátoraihoz. Az építkezés még idén elkezdődik és várhatóan 2019 második felében ér véget. // Dübörög az ingatlanpiac: országszerte nőtt az átadott új lakások száma - A vidék utoléri Budapestet, a községekben az idei első három negyedévben majdnem 50 százalékkal több lakást adtak át, mint egy évvel korábban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.2018 első kilenc hónapjában 10 ezer lakást adtak át, ez 28 százalékos növekedés a tavalyi év azonos hónapjaihoz képest. // Rengeteget költenek a magyarok - 4,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma.Szeptemberben az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. // Új lehetőségek nyílnak a magyar energiacégek előtt - Az ember erőforrás, az ügyfélélmény és a fenntarthatóság a legfontosabb tényezők napjaink energiapiacán, ahol a folyamatosan változó környezet ugyan kihívást jelent, de egyben lehetőségeket is hordoz magában a magyar társaságok számára is - vélték a Portfolio Energy Investment Forum 2018 konferencia vezetői kerekasztalának résztvevői. // 2019-től jelentősen megváltozik a Cafeteria rendszer - A juttatások a SZÉP-kártya kivételével ugyanúgy adóznak majd, mint a bérek. // Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2018 - A Piac & Profit november 21-én ismét megrendezi a Magyar Fenntarthatósági Csúcsot, a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozóját. A kilencedik Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában idén a technológiák, a digitalizáció által átalakult világunk és a fenntartható fejlődés viszonya áll. // Magyar kereskedelmi központ nyílt Sanghajban - Kína gazdasági fővárosában, Sanghajban magyar kereskedelmi központ nyílik, amely több mint 1700 négyzetméteren ad lehetőséget magyar termékek bemutatkozására, és amely biztosítja magyar kis-, közepes és nagyvállalatoknak is, hogy a megfelelő tárgyalási infrastruktúra, piackutatások és partnerek rendelkezésre álljanak. // Budapestre jön a Jaguár - Újabb fontos egységgel bővül a hazai autóipar, a legnagyobb nagy-britanniai autóipari vállalat ugyanis Budapesten hozza létre új, műszaki fejlesztő központját.A központ jövő év elején nyílik meg és első lépésben 100 magyar mérnöknek biztosít munkát, a mérnökök az elektromos meghajtás és az informatikai fejlesztés területén fognak dolgozni. // Debrecenben gyártják az új magyar autóbuszt - A TÜV Rheinland-KTI vizsgálatait követően az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. (ITE) által gyártott Mercedes-Benz Reform 500 LE októberben megkapta a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól az európai típusbizonyítványt, ezáltal rövidesen forgalomba állhat az első, Debrecenben gyártott városi busz. // Robotok fejik a teheneket Kocson - Egymilliárd forintos beruházással épült robotizált tehénistállót adtak át Kocson. Az állatok fejését robotok végzik, emellett a takarmányozást, a trágyázást és a többi szükséges műveletet is teljesen automatizálták. // Z-generáció: a sneakerek, a babzsákok és a virtuális valóság a jövő? - Hamarosan a három legtöbbet tanulmányozott generáció, az X, az Y és a Z egyszerre lesz jelen a munkahelyeken.A Generation seriesnevű kutatás eredményei szerint pedig az ideális munkaerő megszerzése és megtartása múlhat azon, hogy a munkáltató felismeri-e a különféle korosztályok teljesen eltérő igényeit. // Teltház várható a szállodákban a hosszú hétvégén - Teltház várható a magyar szállodákban az október 23-i ünnepi hosszú hétvégén, a Szállás.hu adatai szerint egyre inkább népszerűek a belföldi utazások a magyarok körében - mondta Keresztes Nóra, a szállásközvetítő portál marketing menedzsere az M1 aktuális csatornán pénteken. // HUNGAROMED: nagy jövő előtt az orvostechnológiai iparág (videó-összefoglaló) - Az orvostechnikai iparág 100 éve bizonyítja gazdasági erejét. Az iparág a Magyar Kormány stratégiai fejlesztési területeiébe is bekerült. Ezt erősítette meg az október 11-13. között megrendezett HUNGAROMED Egészségügyi és Orvostechnológiai kiállítás és konferencia, ahol neves előadók és 100 iparági kiállító jelezte, az iparág robbanásszerű fejlődés előtt áll. // 350 ezer dízelautó porosodik telepeken - Egyre nagyobb veszteségeket okoz a német autókereskedelmi ágazatnak a dízelautók csökkenő népszerűsége. A lízingcégekhez általában három év használat után visszakerülő dízelautókat például csak nagy árengedményekkel lehet továbbértékesíteni //

Hirdetések

2018.11.17., szombat
Hortenzia,Gergő napja

Ezek a sütőipar problémái

2018. augusztus 19. | Forrás:
A sütőipar közel 20 ezer főt foglalkoztató, alapvető élelmiszereket termelő szakágazat, amelynek megmaradása nemzetbiztonsági kérdés is, hiszen egy esetleges ágazati krízis esetén alapvető élelmiszerek belföldi forrásból való biztosítása kerülhet veszélybe.

Az agrár- és élelmiszeripari ágazatok szereplői sajátos piaci problémákkal küzdenek, mégpedig e nemzetgazdasági ágak szerkezeti jellemzőiből is fakadóan. A NAK közreműködésével elkészült a sütőipari termékek költség- és jövedelemvizsgálatáról szóló tanulmány.
A sütőiparban alapvető problémát jelent, hogy a termelési költségek folyamatosan változnak, növekednek. A cégek árbevételének jelentős részét (kb. 60%) a fehér és félbarna kenyér, a vizes zsemle és kifli teszi ki, amely termékek gyártása és a kereskedelmi láncok felé történő átadása veszteséget  eredményez a cégek számára. A sütőipar közel 20 ezer főt foglalkoztató, alapvető élelmiszereket termelő szakágazat, amelynek megmaradása nemzetbiztonsági kérdés is, hiszen egy esetleges ágazati krízis esetén alapvető élelmiszerek belföldi forrásból való biztosítása kerülhet veszélybe.
Tovább rontja a helyzetet, hogy sok pékség nem tudja követni az általa előállított termékek valós költségeinek alakulását, nem kalkulál a költségelemek változásaival. A fennálló helyzet kivizsgálása és a termelési költségek szemléltetése céljából a Magyar Pékszövetség kezdeményezésére, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával az Agrárgazdasági Kutató Intézet elkészítette „A jelentősebb forgalmú sütőipari termékek költség- és jövedelemvizsgálata” című tanulmányát. A megfelelő módszertanon alapuló adatgyűjtést és az ágazati szereplők összesített önköltségét figyelembe vevő kalkulációt az AKI végezte el. Az önköltség-kalkuláció a szakágazatban fennálló rendszeres és önkéntes vállalati adatszolgáltatáson alapuló valós költségeket, valamint ezek várható alakulását figyelembe véve információt nyújthat ahhoz, hogy a vállalkozások egyedi helyzetük mérlegelésével kialakított saját átadási áraikat megállapítsák.

A hazai sütőipari vállalkozások négy kiemelt terméke – a fehér kenyér, a félbarna kenyér, a vizes zsemle és a tejes kifli – költség- és jövedelemhelyzetének szempontjából rendkívül vegyes a kép a pékségek között. Megállapítható, hogy a kenyérfélék előállítói értékesítési ára nem elegendő a termelési költség fedezésére. A tanulmány értelmében a termelési költségek csaknem felét a munkaerőre és a fő alapanyagra, a lisztre fordított kiadások teszik ki (49 százalék), emellett a személyi jellegű ráfordítások is jelentős költséget (30 százalék) jelentenek a vállalkozások számára.

Az AKI korábbi eredményei is azt igazolták, hogy az élelmiszeriparon belül a sütőiparban a legjelentősebb mértékű a munkaerőköltség. Ebből következik, hogy a sütőipar sokkal érzékenyebb a munkaerőpiacon bekövetkező változásokra az élelmiszeripar egyéb szakágazataihoz képest. A szükségszerűen és dinamikusan tovább növekvő bérköltségek tovább rontják a szakágazat jövedelmezőségét.
 

címkék |
2018. augusztus 19. | Forrás:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés