2017.11.22., szerda
Cecília napja

Hirdetések

GMO: biztos megélhetés

2017. május 12. | Forrás: magro.hu
Sokan támogatják és termesztik is a GMO növényeket, viszont többen vannak, akik nem hívei a génmanipulált szervezetek termesztésének. Most azonban egy konferencián végre kimondták: biztos megélhetést csak a GMO-mentes növénytermesztés biztosíthat a termelőknek.

Nagy mezőgazdasági múlttal rendelkező országok, mint például az Amerikai Egyesült Államok kiáll a GMO növények termesztése mellett. Szerintük a mezőgazdaság jövője csak ezen növények termesztésével lehet sikeres, ugyanis így jóval kevesebbet kell majd növényvédelemre fordítani. Sok ország vallja ezt, de Közép-Európa és a Nyugat-Balkán kilóg a sorból. Az említett régiókból tíz ország agrár- és környezetvédelmi vezetői dugták össze a fejüket a napokban.

A tanácskozáson egy közös nyilatkozatot fogadtak el, melyben az áll, hogy összehangolják a GMO-ra vonatkozó politikájukat. Ennek lényege, hogy mindannyian GMO-mentes és hagyományos mezőgazdaságot szeretnének, és átvennék azokat a tapasztalatokat a szabályozásban, a védjegyezésben és a termelésben, amelyeket Magyarország, Ausztria és a többi elkötelezetten GMO-mentes ország már az elmúlt időszakban kialakított – írja a vg.hu.

A GMO növények termesztése egyébként az ellenzők szerint veszélyes, mivel csak néhány év tapasztalat van a hátunk mögött. Ugyan, ez idő alatt egészségügyi kockázatot nem tártak fel szakértők a GMO növényekkel kapcsolatban, de nem tudhatjuk, 20-30 év múlva milyen káros hatásai lehetnek a genetikailag módosított növények fogyasztásának.

A GMO-mentes gazdálkodás azonban nem csak egészségügyi, hanem gazdasági előnyt is hordoz magával. A fogyasztók java ugyanis ilyen terményből előállított élelmiszert szeretne vásárolni és fogyasztani, így aki GMO-mentes terményt kínál eladásra, magasabb áron tudja értékesíteni terményét.

Hazánk továbbra is elkötelezett a GMO-mentesség mellett és ezzel nincs egyedül. Ausztriában is kimondták, hogy fenntarthatóan működő üzemeket, valamint a géntechnikával való előállítástól mentes régiókat védeni kell, nemcsak az egészség és az etikus magatartás, hanem az új piaci esélyek miatt is.

címkék | gmo, mezőgazdaság
2017. május 12. | Forrás: magro.hu
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés