2017.11.22., szerda
Cecília napja

Hirdetések

Hasít a turizmus

2017. július 24. | Forrás: KSH
2017. májusig a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,9, a belföldi vendégeké 4,5 százalékkal bővült az egy évvel korábbi szinthez képest. A naptárhatástól megtisztított, vendégéjszakában mért külföldi vendégforgalom 7,6 százalékkal, a belföldi vendégforgalom 5,5 százalékkal nőtt.

A KSH kedden közzétett adatai szerint 5,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 17 százalékkal emelkedett.

A külföldi vendégek száma 1,3 millióra emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom hattizede Budapesten jelentkezett, ahol 8,3 százalékos volt a növekedés. A turisztikai régiók közül a legnagyobb mértékű (25%-os) bővülés Dél-Alföldet jellemezte.

A belföldi vendégek száma megközelítette az 1,1 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a kempingek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt. A turisztikai régiók többségében stagnált vagy kismértékben emelkedett a vendégéjszakák száma, a szálláshelyek Budapest–Közép-Dunavidéken (+13%), illetve Dél-Alföldön (+8,7%) mértek jelentősebb növekedést. Noha az előző évi keret lejárata miatt arra lehetett számítani, hogy megugrás lesz a Széchenyi Pihenőkártya használatánál. Ehhez képest nem volt drasztikus növekedés, hiszen a kártyatulajdonosok 2,9 százalékkal többet, közel 2 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek közül 2107 egységnél volt lehetőségük a vendégeknek SZÉP-kártyával fizetni.

A jelentés szerint a szállodák szobakihasználtsága 4 százalékponttal, 60,5 százalékra nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 17 százalékkal (41 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 18 százalékkal (25 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 16 százalékkal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 14 százalékkal (8 milliárd forintra) emelkedett.

címkék |
2017. július 24. | Forrás: KSH
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés