2018.01.22., hétfő
Vince,Artúr napja

Hirdetések

Megduplázhatják a fizetéseket a vendéglátásban

2017. június 12. | Forrás: VG
A 2015-ös átlagbérek megduplázását várja a turisztikai munkaadóktól a kormányzat, amely áfacsökkentéssel, országmarketinggel és több százmilliárd forintnyi vonzerő fejlesztéssel segíti az immár két számjegyű növekedést felmutató ágazatot.

Egészen elképesztő számokat publikált a Központi Statisztikai Hivatal a kereskedelmi szálláshelyek áprilisi forgalmáról, amely átlagosan 24 százalékkal növekedett, döntően a karácsonyi ünnep hatásával felérő húsvétnak köszönhetően, ráadásul 2017-ben először négynapos volt. A szálláshelyek bevétele 27 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a bruttó szállásdíjbevétel meg még többel nőtt, a már rekordnak számító 33 százalékos többlet még a húsvéttal együtt is szépen mutat.
A rendkívül kedvező adatokat kommentálva, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán jelezte, hogy Budapest egyre több listán szerepel az élen. Meglátása szerint visszaköszön az elért eredményekben, hogy Magyarország biztonságos hely, turizmusának növekedése többszöröse a világban és az európai országokban tapasztaltnak. A beutazóforgalom döntő része egyelőre Budapestre koncentrálódik, ahol ennek bővülési üteme áprilisban 20 százalékos volt, vidéken viszont – az alacsonyabb bázis miatt – már 25 százalékos növekedést regisztráltak.
A kabinet arra számít, hogy a turisztikai munkaadók nagyjából megduplázzák a 2015-ös átlagbéreket

A kormány minden eddiginél több forrást biztosít a turizmusnak, ebből a három kiemelt turisztikai térség – Balaton, Tokaj, Felső-Tisza, Nyírség és Sopron-Fertő – fejlesztésére 500 milliárd forintot kap, aminek egynegyede hazai forrás, a többi uniós. Turisztikai fejlesztésre és marketingre 53 milliárd forint lesz jövőre, ami kétszerese az ideinek és hétszerese a 2010-ben biztosítottnak – mondta az MTÜ vezérigazgatója, hozzátéve, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy a turizmus 2019 végére a GDP-hez közvetlen és közvetett módon 16 százalékkal járuljon hozzá, ami az osztrák szintre emeli az ágazat súlyát itthon is. Ennek megfelelően – tette hozzá – a kabinet arra számít, hogy a turisztikai munkaadók nagyjából megduplázzák a 2015-ös átlagbéreket.
A Világgazdaság kérdésére Guller Zoltán kifejtette: a turisztikai ágazat bevételnövekedése már olyan mértékű, hogy lehetőség van az ágazati bérproblémák orvoslására is. Az ágazat működésének egyik legfontosabb mutatója, az egy kiadható szobára jutó bevétel, a RevPar mostani 31,1 százalékos növekedése is jelzi, hogy egyre eredményesebben működnek a vállalkozások. Emellett a vendéglátóipari áfacsökkentéssel is forrást hagyott a munkáltatóknál a kormányzat, jogos elvárás tehát – tette hozzá –, hogy megvalósuljon a bérek legális emelése, amivel haza lehet csábítani és itthon lehet tartani a képzett munkaerőt. A jövő évi naptár is kedvező: az alkalmanként közel 10 százalékos forgalomnövekedést eredményező hosszú hétvégékből jövőre 9 lesz, vagyis előre tervezhetően az ünnepek önmagukban éves szinten 10 százalékos többletet hoznak majd a turizmusnak.

címkék |
2017. június 12. | Forrás: VG
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés