2017.11.22., szerda
Cecília napja

Hirdetések

Veszélyben a gyümölcstermés

2017. május 02. | Forrás: Potrfolió
Akár 70 százalékos is lehet a virágkár a húsvét utáni fagyok miatt - mondta az InfoRádiónak a Gyümölcs Szövetség elnöke, Csizmadia György. Azok a fajták, amelyek a hideg beállta előtt elvirágoztak, valószínűleg túlélték a nehéz időszakot.

Hogy mennyire rossz a helyzet, az csak másfél-két hét múlva fog látszani, amikor maga a gyümölcshullás bekövetkezik. Bizonyos fajok esetén viszont biztos jelentős lesz a kár. csizmadia példaként a cseresznyét említette, ami belevirágzott a húsvét utáni hideg időszakba, és ennek hatására megfáztak, nem termékenyültek meg a virágok.

A húsvét utáni fagy területtől függően 20-30-70 százalékos virágkárt okozott. A pusztulás mértéke attól függ, hogy elvirágzott-e már az adott gyümölcsfa. Ha például a húsvét előtti pár napban, amikor kellemes, tavaszias idő volt és jártak a méhek, megtermékenyültek, akkor van esély a túlélésre. A húsvét utáni 10 nap a hideg miatt kiesett. Az elmúlt napokban pedig jó idő van, ez okot adhat még a reményre, megtermékenyülhetnek a virágok.

Csizmadia György elmondta, az őszi- és a kajszibarackokkal nincs baj, mert azok elvirágoztak már korábban, csakúgy, mint a cseresznye korai fajtái is. De például

a Germersdorfi vagy a később érő cseresznyefajták belevirágoztak a fagyba, ezeknél tíz virágból csupán egy maradt meg, ami drasztikus kár.
Idén közepes termésnél jobb nem várható a szakember szerint.

címkék |
2017. május 02. | Forrás: Potrfolió
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés