2017.12.15., péntek
Valér napja

Hirdetések

Led világítás – a fény forradalma...

2008. március 01. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
Mai igencsak nagy energiahasználó világunkban lényeges, hogy otthonunkban jó hatásfokkal üzemelő világítást alkalmazzunk. Ezt az igényt a rendkívül változatos módon felhasználható LED lámpák tudják leginkább kielégíteni.

Ennek a világítási módnak, a sok előnyén kívül, a színekkel való játékok lehetősége a legnagyobb pozitívuma. Egy enteriőrben más-és más hangulatot tudunk varázsolni, ha a fény színeivel játszunk.

A LED világításra alapvetően az additív (összeadó) színkeverés a jellemző, tehát a vetített szín a különböző színű fényforrásokból összeadódik. Az arányok változtatásával érhető el a kibocsátott szín változása.

AZ "RGB”   színkeverés három alapszíne a piros, zöld és a kék. Bármilyen, így a fehér is (!) e három szín különböző intenzitású variációjából áll. A színhőmérséklet szintén a színek intenzitásától függ. Például, ha a kék nagyobb arányban van jelen, akkor hidegebb fehér szín áll elő, ha viszont a piros a több, akkor a melegebb fehér tartományba jutunk.

Ezen funkciók elsősorban a design fokozására használatosak, bárokban, kávézókban, éttermekben, de akár otthoni házibuliban, vagy egyéb összejöveteleken is kiváló hangulatot teremtenek.
 
Színkeverési szempontból a "Mono” típusúak a legegyszerűbb eszközök. A kibocsátott szín egyezik a fényforrás színével. Többnyire piros, zöld, kék, sárga, hideg fehér, meleg fehér, színekben léteznek.

A LED világítás előnyei:

- alacsony fogyasztás
- hosszú élettartam (50.000 - 100.000 üzemóra)
- minimális hőtermelés
- minimális karbantartási igény
- olcsón megvalósítható színkeverés
- nagyon sok megjelenési forma (hosszúkás, kör alakú, lapos, gömb, falba- és padlóba építhető, rejtett, stb.)

 

címkék |
2008. március 01. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés