2017.12.15., péntek
Valér napja

Hirdetések

Világítási praktikák napjainkban...

2008. március 01. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
A lakberendezési újságok hasábjain gyakorta olvashatjuk, hogy lakóhelyiségeinkben milyen fontos szerepet tölt be a világítás. S ez valóban így van!

Próbáljuk csak ki, milyen más hangulata van egy szobának, ha csak a plafon közepéről lógó csillárt kapcsoljuk fel – éles árnyékok, szürke, jellegtelen enteriőr – s megint milyen más, ha olvasólámpákat, direkt és hangulatfényeket használunk – hangulatos, meleg fényszigetek.

A világítást egy hármas egység határozza meg: a fény, az azt visszaverő környezet és a látásunk. Ha számolunk a fényvisszaverődéssel, a fényelnyeléssel és a fényáteresztéssel, a megvilágítandó funkciókkal és négyzetméterekkel, a fényforrások teljesítményével, akkor ezek ismeretében ideális látáskomfortot hozhatunk létre.

Építkezéskor, lakásfelújításkor a lakásvilágítás hálózati terveinek elkészültét meg kell előznie a berendezési terv teljes kidolgozásának. Csak akkor készíthetünk jó világítási tervet, ha pontosan tudjuk, s megtervezzük, hogy minek hol lesz a helye, milyen bútorok kerülnek az adott térbe, milyen színeket, anyagokat fogunk alkalmazni. Képzeletben járjuk végig a helyiségeket, s gondoljuk át, hogy mikor milyen fényforrásra lesz szükségünk.

A modern világítástechnika már használja a távirányítós villanykapcsolókat, a fényerő szabályozókat, de léteznek hanghatásra működő rendszerek is.

A megfelelő tájékozódást általános fényekkel biztosíthatjuk, de szükséges jó olvasólámpákat, íróasztali lámpát és hangulatvilágítást is elhelyezni. Élhetünk a képvilágítás, a növények, a falfülkék, a szekrények, akváriumok megvilágításának hangulatfokozó eszközeivel is, létrehozhatunk szép fényudvarokat a falon és a mennyezeten.
Egy-egy megvilágított kőfal, érdekes alakú tárgy megvilágításával izgalmas látványt tudunk elérni.

Napjaink újdonságai a fényslagok, valamint a különböző LED világítók.
A fényslagokkal aránylag kisebb anyagi ráfordítással, de igen látványos eredményeket tudunk elérni. Gipszkarton falak mögött, bútorokba építve szép egyenletes, egyenes vonalú szórt fényt adnak.

A LED lámpák igen jó hatásfokkal üzemelő, alacsony fogyasztású, minimális hőtermelésű és nem utolsó sorban igen hosszú élettartamú világító eszközök. Bútorokba, falba, padlózatba is beépíthetők, s mindenféle színű fényt tudnak produkálni, melyet főleg a design fokozására használhatunk.
Éljünk a világítás adta lakberendezési lehetőségekkel! A jól megtervezett és kivitelezett fények tehát nemcsak a funkciót, hanem a design elemeket is szolgálják.

címkék |
2008. március 01. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés