2017.12.15., péntek
Valér napja

Hirdetések

A konyha felújítása

2008. március 06. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
Ha már végképp eldöntöttük, hogy megválunk régi, idejétmúlt, avagy csak megunt konyhánktól, nem árt a nagy vállalkozás előtt pár dolgot átgondolnunk!

Konyhánk átalakítása rengeteg örömet adhat nekünk, a tervezgetés, utánajárás mind-mind egy újabb izgalmas feladat, de ha mégsem úgy alakulnak a dolgaink, ahogy először gondoltunk, akkor bizony egy egyszerűnek ítélt konyha átalakítás már maga a pokol is lehet.

Először is készíteni kell egy kívánságlistát: milyen változtatásokat szeretnénk megvalósítani, mit tartunk meg a régi konyhai gépekből, eszközökből, esetleg bútorokból, s mitől válunk meg végleg.

Tisztában kell lennünk vele, hogy mennyi pénzt áldozunk az átalakításra, milyen korlátaink vannak (helyhiány, műszaki előírások, stb.).
Gondoljuk át, hogy milyen funkciót tölt be családunkban a konyha. A főzésen és étkezésen kívül más tevékenységnek is helyet ad-e, pl. leckeírás, hobbitevékenység, varrás, mosás, családi beszélgetések.
Szeretnénk-e megnagyobbítani, szükségünk van-e új konyhagépekre, több tároló helyre, nagyobb konyhapultra? Megfelelő a világítás, vagy több lámpát kell betervezni?
És az egyik legfontosabb kérdés: milyen stílust álmodtunk meg? A modern, mediterrán, retro avagy a klasszikus áll hozzánk közelebb?

Következő lépésként vegyünk elő egy kockás lapot, s rajzoljuk le a konyha alaprajzát, jelöljük be mindennek a helyét: a mosogatót, az elektromos csatlakozókat, konnektorokat, ablakok és ajtók elhelyezkedését. Jelöljük meg a változtatni kívánt dolgokat is! Minden adatot jegyezzünk fel!

Az így elkészült rajzunkkal érdemes felkeresnünk a megfelelő szakembert, aki a kivitelezésben segítségünkre lesz.
Fordulhatunk építészhez, lakberendezőhöz, de sok nagyáruház már szakértőt is biztosít részünkre.

Megbízható kivitelezőt és mestereket szaknévsorokban, ismerősök által tudunk találni. Mindenképpen érdemes a referenciákat ellenőrizni, saját szemünkkel meggyőződni a megfelelő minőségről.
Meg kell állapodni a költségekben (kb. 10 százalék rátartással tervezzünk az előre nem látott kiadások miatt), s ki kell alakítani egy ütemtervet is, ami segítségével mindkét fél tudja, hogy mire mennyi időt kell még szánni, s hol tartunk a munkálatokban.

Ha magunk vágunk az átalakításba, mindig gondoljuk át, hogy milyen műveleteket tudunk mi magunk precízen megcsinálni, s mit kell feltétlenül szakemberre bíznunk. Egy új érdekes színű fal, egy vidám függöny, esetleg barkácsboltokban beszerezhető, és a saját kezűleg átszerelt bútor ajtólapok már gyökeres változást jelentenek.

Merjünk nagyokat álmodni, szinte minden ötlet, elképzelés napjainkban már kivitelezhető! Jó munkát kívánok!

címkék |
2008. március 06. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés