2017.12.15., péntek
Valér napja

Hirdetések

A loft

2008. március 16. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
A loft-lakások, a "loft” egy új jelenség a hazai lakáspiacon. A fejlett világban nem újkeletű ez a fogalom.... De mi is az a loft? 

A loft az olyan lakástípusok összefoglaló neve, melyek eredetileg korábban elhagyatott gyárépületek, üzemcsarnokok kisebb-nagyobb átalakításával, lakhatóvá tételével jöttek létre.
Rendszerint egy igen nagy alapterületű helyiségből állnak, nagy belmagassággal, régi ipari csarnokokra jellemző hatalmas ablakokkal, gépészeti megoldásokkal, ugyanakkor minden kényelemmel, újdonsággal ellátva.
 
Két fő típusa van, az egyik a valóban régi, elhagyott gyárépületből kialakított lakás, a másik pedig az újonnan épített, de a valódi loft jellemzőit felvonultató nagy légterű otthon.

A múlt században a bohém művészek, festőművészek, táncosok éltek az ilyen nagy légterű enteriőrökben – ezek a művészeti ágak kívántak valóban tágas tereket, s így lett napjainkban is a szabadabb életstílus szimbóluma a loft. Jellemzően fiatal, jól szituált lakói vannak ezeknek a lakásoknak.

Magyarországon még nem igazán elterjedt. Ez köszönhető annak, is, hogy a régi, sokszor elhanyagolt épületeket valóban egyszerűbb lerombolni, s újat építeni helyette, mint rengeteg energiát és nagyon sok pénzt ölni felújításukba. Sokszor elhagyatott ipartelepeken, nem megfelelő infrastruktúrával rendelkező városszélen találnak ilyen ingatlanokat a vállalkozó kedvű érdeklődők.

A loft-lakás berendezése a magyar lakberendezők számára még újdonság, kihívás, hiszen az egyterű csarnokból többfunkciós, lakható otthont kialakítani bizony nem kis felelősség, feladat.
A lakóknak a loft egy életformát is kell, hogy jelentsen, mert itt nehéz félrevonulni, intim szférát kialakítani, mindig minden szem előtt van, s rendnek kell lennie.

Mégis úgy érzem, hogy lakberendezési szaklapokban egyre többet fogunk találkozni ilyen lakásokkal, hiszen újszerűek, izgalmasak, és egy kicsit mások...

címkék |
2008. március 16. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés