2017.12.15., péntek
Valér napja

Hirdetések

A tapéta reneszánsza

2008. március 26. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
Napjainkban ismét megjelentek a modern enteriőrökben a tapéták. Ez az ismert falburkolási módszer pár éve ugyan veszített népszerűségéből, de jött a festhető fűrészporos tapéták divatja - amely szinte mindenhol tért hódított -, majd ez a divathullám is szép csendben elvonult. A mai modern lakberendezés ismét felfedezte a tapétákat, s egy-egy szakboltban csak kapkodhatja a kedves vásárló a fejét, hogy a bő és igen jó minőségű választékból melyiket is vásárolja meg.

A már említett fűrészporos tapéta a legrégebbi, legismertebb, legelterjedtebb és ugyanakkor a legolcsóbb festhető tapétafajta (a jobb minőségűek akár többször is).   Kedvező tulajdonságai mellett előnye, hogy ebben a minőségben van a legnagyobb mintaválaszték.

A habosított tapéta igen jó minőségű, a festők szeretnek vele dolgozni. Természetbarát, légáteresztő, nagy szakítószilárdságú (repedések eltüntetése), nedvességtűrő (fürdőszobába, konyhába ajánlott), és mérettartó.

A selyem tapétákat szokták szatén tapétának is nevezni, mert a magas fényű mellett már matt selyemben is előfordulnak. A legmagasabb igényeket kielégítő mintákkal elegáns, exkluzív enteriőröket lehet létrehozni. Felrakásuk mindenképpen szaktudást igényel!

A kenhető, szórható textiltapéta a jövő anyaga, mely alkalmas lakások, irodák, középületek belső tereinek hő- és hangszigetelő burkolására. Energiatakarékos, kellemes megjelenésű tapéta.

A "bőrtapéta" a mai körülményeknek megfelelő szín, felület és használhatóság szempontjából is alkalmas falburkoló, mely különleges megjelenést ad helyiségeknek.

Nagy kedvenceim az öntapadós tapéták, melyek inkább csak "tapéta-szösszenetek". Virágmintát, geometrikus formákat  tudunk egy-egy bútor mögé varázsolni, vagy  egy szobafalat így kiemelni. Mindenképpen vonzzák a tekintetet, s kevés pénzből, egyszerű ötlettel igen látványos eredményt tudunk produkálni, s felrakásuk is pillanatok alatt megvan. Szinte minden szakboltban, de nagyobb lakberendezési- és barkács-áruházakban is kaphatók, mindenféle színben és stílusban.

Választékban tehát nincs hiány, találunk retro, modern, geometrikus, virágos vagy barokkos mintájú tapétát is, csak rajtuk múlik a választás! Nem feltétlenül kell az összes falat ugyanazzal a tapétával burkolnunk. Lehet csak egy-egy falrészletet kiemelni, vagy egy-egy tapétacsíkot kontrasztként felhúzni. Vízszintesen, vagy függőlegesen is megbonthatjuk a síkokat. Bátran játsszunk a színekkel, formákkal!

A választást ne hagyjuk az utolsó percre! A tapétázás előtt akár már 4-5 héttel érdemes elkezdeni a nézelődést az üzletekben, gyűjteni a tapasztalatokat, ötleteket, barátkozni a lehetőségekkel, megfontolni a legmegfelelőbb megoldást árban és minőségben is. Ez azért is fontos, mert aki katalógusból szeretne rendelni, annak minimum 3 héttel kell számolnia, mire a tapéta külföldről megérkezik.

címkék |
2008. március 26. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés