2017.12.15., péntek
Valér napja

Hirdetések

Tévézzünk, de hogyan?

2008. március 31. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
Szeretjük, nem tudunk létezni nélküle, ugyanakkor el kívánjuk rejteni, hogy csak akkor és csakis akkor lássuk, amikor elé ülünk. Igen, ez a televízió!

S valóban, TV és Hi-Fi berendezéseink egyre nagyobb teret foglalnak el, és sokszor bizony kaotikus állapotok uralkodnak körülöttük.

Lakberendezőként igen megszerettem az LCD lapos képernyőket, s nem csak azért, mert megjelenésükben vonzóak. Tökéletes képet adnak bármilyen megvilágításban és bármilyen szögben, így sokkal könnyebb megfelelő helyet találni számukra a szobában. S valljuk be, a mai design igényeinek is megfelelnek.

Különösen a férfiak vonzódnak a legújabb műszaki kütyükhöz, s természetesen azokat rögtön be is szerzik. DVD lejátszó, lemezek, műholdvevő egység, játékkonzolok és még folytathatnám. Természetesen jól átgondolt, előre tervezett bútorokkal ez a gond is megoldható.

Az erre a feladatra tervezett polcrendszernek meg kell tartania a TV súlyát, stabil alapot kell biztosítani a készüléknek, így kiküszöbölhetjük a rezgéseket, s jobb hangminőséget tudunk produkálni. A műszaki berendezések, DVD-k tárolására méretre igazított polcok, fiókok a legmegfelelőbbek, így nem tűnik kusza rendetlenségnek a TV konzol. Természetesen megoldható a kábelek, vezetékek elrejtése is. Ha valaki nem szeretné magát a TV készüléket design elemként használni, egy egyszerű tolóajtós megoldással pillanatok alatt eltüntethető.
Ügyeljünk rá, hogy a TV ne uralja a szobát, inkább kiegészítőként funkcionáljon.

S honnan a legjobb nézni?

Ne üljünk túl közel a képernyőhöz, ügyeljünk a megfelelő távolságra. A megfelelő távolság a TV méretétől függ: az 50-68 cm képátlójú TV-ket 1-2 méterről, a 81-94 cm képátlójú TV-ket 2-3 méterről nézzük, a 107-117 cm képátlójú TV-k esetén 3-4,5 méter, 127 cm képátlójú TV-knél  3,5 - 5 méter a megfelelő távolság.
A készüléket az ülő szemmagasság vonalába, vagy egy kicsivel alá helyezzük, így nem lesz fárasztó a tévézés. Szerencsés egy kis olvasólámpát, vagy valami fényt csempészni a helyiségbe, hogy ne legyen túl nagy a kontraszt a világos képernyő és a sötét szoba között.
A TV készüléket – ha megoldható – ne ablakkal szemben helyezzük el, mert a nappali tévézést megnehezíti a tükröződés.

S még egy jó tanács: tévézzünk, de csak mértékkel. Tudjunk szelektálni a bennünket érdeklő műsorok közül!

címkék |
2008. március 31. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés