2017.10.23., hétfő
Gyöngyi napja

Hirdetések

Képet a falra!!!

2008. április 06. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
Bizony sokan jártunk már úgy, hogy egy egyébként szép és harmonikus lakásban a képekkel dekorált falat nézve mégis furcsán éreztük magunkat. Valami nem stimmel.

Vannak kedves tárgyaink, képeink, melyekre rápillantva kellemes emlékek jutnak az eszünkbe. Vagy olyan portrék, plakátok, fotók, amik egyszerűen csak tetszenek, s így ezekkel szívesen dekoráljuk környezetünket.
Tárgyaink, díszeink csak megfelelő háttér előtt, jól megválasztott helyen és elrendezésben érvényesülnek. A kép lehet értékes festmény, reprodukció, saját alkotás, növényi nyomat, vagy bármi, amit szívesen kirakunk falainkra.

A képek háttereként a legelőnyösebb az egyszínű falfelület, ez lehet fehér, vagy valami világos pasztell szín, de a ma oly nagyon divatos és kedvelt sötét színek előtt is jól mutatnak. 

Ha mintás a falunk, célszerű paszpartúrával - ez elválasztja a képet és a falfelületet – csökkenteni a zsúfoltság hatását. Ilyenkor a képnél jóval nagyobb keretet válasszunk, és helyezzünk egyszínű kartont a kép és a keret közé. Ügyeljünk a színek harmóniájára.

Persze más és más keretek illenek a különböző stílusú enteriőrökbe, a különböző képekhez. A modern képek inkább sima, egyszerű keretet, míg egy antik jellegű olajfestmény díszesebbet kíván.

A képek elrendezésekor ügyeljünk a legfontosabb aranyszabályra, miszerint a képeket szemmagasságban kell elhelyezni. Ha egy ülőgarnitúra mellé rakjuk, akkor az ülő szemmagasságot kell figyelembe venni. Ez így kicsit furcsának tűnik, de próbálkozzunk, s meglátjuk a különbséget.

Ha több, különböző méretű képet szeretnénk elhelyezni, mindig legyen egy rendezési elv: pl. vízszintes, vagy függőleges tengely. A képeket akaszthatjuk csoportosan is, akár színek és méretek szerint. A képek színén kívül a keretek anyaga, mintázata is képes összhangot teremteni. Ha ez minden darabnál más, használhatunk azonos színű paszpartúrát. Akkor is ajánlható ez a megoldás, ha sok különböző méretű képet szeretnénk egyforma méretűre kereteztetni vagy egy képünk mérete nem elég nagy ahhoz, hogy hangsúlyos dísze legyen falunknak. Az egy csoportba tarozó képek között ne legyen nagyobb a távolság, mint maga a kép.
Érdekes megoldás, ha a képeinket egy egészen más színű falra csoportosítjuk, ez valóban vonzza a tekintetet.

A képek kiemeléséhez használhatunk képmegvilágítókat, melyek elhelyezését már tervezéskor jó, ha tudjuk, így elrejthetjük az elektromos vezetékeket.

S végezetül...Nem kell rögtön szöggel menni a falnak, szakboltokban találhatunk már nagy teherbírású képakasztókat, amiket ragasztani lehet, s ha mégsem vagyunk elégedettek az elrendezéssel  rombolás nélkül eltávolíthatók.

címkék |
2008. április 06. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés