2017.10.23., hétfő
Gyöngyi napja

Hirdetések

Lakjunk színesen!

2008. május 18. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
A tavasz és a nyárelő a lakás átalakítások kedvenc időszaka. Ha nem akarjuk nagy költségbe verni magunkat, de mégis vágyunk az újdonságra, bátran álljunk neki a falak festésének! Semmivel sem lehet olyan könnyen és gyorsan hangulatot teremteni, mint a színekkel.

A színekkel külön tudományág, a színpszichológia foglalkozik. Azt már tudjuk, hogy a színek nem csupán a lelkünkre, hanem szerveinkre is hatnak, s egyéniségünkből fakad, hogy mely színeket kedveljük, s melyeket nem.

Mielőtt nekiállunk a nagy munkának, tudnunk kell, hogy milyen hatást várunk az új árnyalattól. A világos színek tágítják a teret, míg a sötétek kisebbnek mutatják azt.  Gondoljuk át, hogy meleg vagy hideg, otthonos, nyugodt vagy éppen hűvösen elegáns enteriőrt szeretnénk.

Barna
A ma oly divatos földszínek méltán élveznek nagy népszerűséget. Mély érzéseket, harmóniát, alázatot és melegséget hordoznak.  A természet színei köszönnek vissza bennük, árnyalatai, megjelenési formái igen sokrétűek és változatosak. Szinte nincs is olyan lakás, ahol valamilyen formában, akár tartóelemként, nyílászáróként vagy bútorként ne találkoznánk a fa színével, anyagával. Fa bútorainkat ne kenjük le fedőréteggel, hagyjuk, hogy egy könnyű pác alól előtűnjenek a természetes erezetek. A barna árnyalatú textilek is a természetességet sugallják, s az anyagok mintázatát is könnyen felfedezzük rajtuk. A barnák melegsége, szeretetteljes nyugalma más színnel nem pótolható.

Fehér
A fehér a tisztaság szimbóluma, nyugodtságot, levegősséget sugall. Mindenképpen ajánlott a kizárólag fehér színre épülő enteriőrt  valamilyen más színnel kombinálni, ha csak kiegészítők formájában is. Mivel a fehér alapszín, ezért tényleg szinte minden jól áll mellette. Bátran kombinálható a pirossal ugyanúgy, mint a halványabb sárgával vagy bézzsel, de enyhíti a kék és a barna erejét is. Az örök divatnak számító fekete-fehér kombinációt valódi fabútorokkal tehetjük ember közelibbé, otthonosabbá, a fabetétek által adott melegség érzése enyhíti az erős kontrasztot.

Sárga
A sárga a Nap színe, az életet adó energiáé. Vidámságot, optimizmust, nyitottságot sugall. Rengeteg árnyalata létezik, s mind-mind más hatást gyakorol ránk. Az élénk citrom-, kanári- és kankalinsárga egyfajta figyelemfelkeltést, élénkséget feltételez, míg az aranysárga az ünnepeink színe, visszafogott használatban eleganciát, áhítatot és emelkedettséget áraszt. A narancssárga tele van fénnyel, ezért általában otthonunk középpontját, a nappalit vagy a konyhát színesítjük vele. Barátságos, meleg hatást érhetünk el ott is, ahol esetlegesen kevesebb a természetes fény. Hálószobába, gyerekszobába inkább a telítetlen árnyalatait ajánlják, úgymint a pasztellsárga, a vajsárga vagy a bézs.
 
Kék
Az egykor igen kedvelt szín divatja lecsengett, de manapság ismét kezd megjelenni a lakásokban, otthonokban a kék. A kék friss, nyugtató, ugyanakkor inspiráló is lehet. Alapjában véve hideg szín, de a kellemes barnákkal kontrasztot képezve igen elegáns hatást érhetünk el vele.  Az elegáns kék szín pompásan illik a nappalihoz, ugyanakkor a vízzel való társítása miatt tökéletesen alkalmas a fürdőszobákban is. Remekül alkalmazható háttérszínnek, jól illeszkedik a nyersfához, ráadásul saját árnyalataival is végtelen sok változatban variálható.

Piros
A forróság, a dinamizmus, a melegség színe. Nagyon sok árnyalata létezik. Kiegészítőként bátran alkalmazzuk, de nagyobb felületeken is megjelenhet. Nappalikban egy-egy falra, háttérszínként alkalmazzuk, de hálóhelyiségbe, nem ajánlott!

Lila
Rendkívül elegáns, pazar, fejedelmi színcsoport, némi egzotikummal fűszerezve. Manapság hálószobákban találkozunk vele a legtöbbet.  Nagyon szép és dekoratív textilek, fénylő anyagok, selymek, csillogó kiegészítők illenek a lilához. Izgalmas, érdekes enteriőrök jöhetnek létre segítségével.

A nagy felújításkor, otthonunk csinosításakor is ügyelnünk kell a mértékletességre.
A túlzásba vitt, harsány díszítés, színösszeállítás épp ellenkező hatást fejt ki, rossz érzéseket kelt, visszássághoz vezet. Ugyanígy végletes lehet az egyhangúság is, az unalomig ismételt sémák sora, az egyéni megoldások hiánya.

Legyünk tehát kreatívak és körültekintőek! Járjunk nyitott szemmel, lapozgassuk a lakberendezési szaklapokat, s ne féljünk tanácsot kérni szakemberektől!

Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező

címkék |
2008. május 18. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella, lakberendező
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés