2017.12.15., péntek
Valér napja

Hirdetések

Suliváró – az íróasztal

2008. augusztus 14. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella lakberendező
A kisiskolások évkezdése jelenti az első komoly változtatást a gyermekszobában. A játék helyét a tanulás veszi át…

Minden elsős gyerkőc nagy izgalommal veti bele magát az íróasztal, szék és egyéb iskolakezdési eszközök beszerzésébe, a tanulószoba vagy sarok berendezésébe.

Mielőtt nagy beruházásokba kezdenénk, ajánlatos papíron megtervezni a leendő bútorok helyét.  Gondoljuk át, hogy a sok-sok játék közül mit tudunk nélkülözni – ezek kerülhetnek a padlásra és lesz belőlük később kincsesbánya -, és melyek azok, amiket meg kívánunk tartani. Szelektáljunk, s hagyjunk teret és helyet a nyugodt tanulásnak! Különítsük el a játék és a tanulás helyét, és kislakásokban is biztosítsunk egy saját tanulósarkot a gyereknek. 

Jelöljük ki az íróasztal helyét, gondolva a görgős szék mozgására is, gondoljuk át, hogy hova kerül az iskolatáska, tornazsák. Célszerű az asztalt ablak közelébe helyezni, hogy minél több természetes fényt kapjon. Ha van rá mód, vegyük figyelembe, hogy a kisgyerek jobb vagy balkezes – ellenkező oldalról kapja a világosságot -, és ha monitor is kerül az asztalra, mindenképpen figyeljünk, hogy a képernyő ne tükröződjön!

Jó, ha két személy is az asztalhoz fér, így a szülőnek sem kell állni, amíg segít a házi feladat megoldásában, s különböző kézműves ügyeskedésekkor vagy társasozáskor is többen  ülhetnek  le.

Gyerekeknek szánt íróasztalból igen nagy választékot találunk. Célszerű olyat beszerezni, ami  a srácokat  az iskolás éveik végéig kiszolgálja. Olyat vásároljunk, amihez több fiók és polc  tartozik, hiszen már első osztályban nagyon sok könyvet, munkafüzetet, egyéb eszközt kell tárolni.

Praktikusak a változtatható lapmagasságú darabok. Ha nem ilyet választunk, akkor székből vásároljunk állíthatót. A biztos íráshoz, támasztáshoz a kisgyerek talpának a padlóra kell feküdnie, alá támasztékot kell tennünk. Ez lehet egy zsámoly vagy puff is.

Valószínű, hogy az évek múlásával a gyerkőc egy számítógépet is beszerez, ezért ajánlatos olyan asztalt választani, amin van klaviatúra tartó és hely a gépeknek. Nagyon sok cég olyan bútorcsaládokat kínál, amik később igény szerint bővíthetők.

Inkább egyszerűbb vonalvezetésű, visszafogottabb színű bútort válasszunk, mert amíg a pink színű íróasztal és gyerekbútor első és második osztályban még aranyos, az felsőben már „ciki” is lehet. Színesebbé, egyénibbé a kisebb kiegészítőkkel, lámpával, ceruzatartókkal, dobozokkal, kütyüs polcokkal teheti a kisdiák tanulósarkát.   

Jól szolgál egy parafatábla az asztal felett, oda kitűzhetjük az órarendet, a friss alkotásokat, jegyzeteket.

www.jordakilakberendezes.hu

címkék |
2008. augusztus 14. | Forrás: Jordákiné Veigli Gabriella lakberendező
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés